Сусрети привредника Србије и Српске у Врању, Новом Саду и Суботици

22.09.2017


У оквиру манифестације ''Дани Српске у Србији'' дана 18.09.2017. године, Врање је по први пут ове године било домаћин привредницима из Републике Српске. Манифестација се реализује у Србији пету годину за редом, а циљ је успостављање привредне и туристичке сарадње између Републике Србије и Републике Српске. У склопу посјете Врању презентовани су потенцијали града Врања, као и потенцијали Републике Српске. Манифестација ''Дани Српске у Србији'' отворена је 15. септембра у Београду, а до 21. септембра Република Српска је, у укупно 20 градова и општина Србије представила своју привреду, културу, науку, умјетност и спорт. Делегација из Републике Српске посјетила је привредна друштва ,,Симпо“ и ,,Алфа Плам“, гдје се упознала са процесом производње и асортиманом ова два врањска привредна колектива.

Привредну делегацију из Републике Српске чинили су предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, предсједник Регионалне привредне коморе  Лесковац  Горан Јовић, директор представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић, као и 10-ак привредника из Републике Српске. Пословни сусрети у Врању  завршени су дискусијом о могућностима сарадње кроз презентацију производа између Републике Србије и Републике Српске. Овом приликом  закључено је да је постоји много простора за продубљивање сарадње у привреди.

У оквиру већ поменуте манифестације, привредни сусрети су, 19.09.2017. године одржани у Новом Саду. Том приликом је истакнуто да су сусрети привредника наставак сарадње коју привредне коморе имају из претходних година и да је ово одлична прилика да се унаприједе привредни односи,  јер су економски просперитет и стабилност од велике важности. Након протоколарног дијела одржани су Б2Б разговори између 25 привредника са подручја Бањалуке и Јужнобачког управног округа.

Састанку у Регионалној привредној комори Нови Сад присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, предсједник Подручне привредне коморе Бања Лука Горан Рачић и 15-ак привредника из Републике Српске.

Трећи привредни сусрети  у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", одржани су у  Регионалној привредној комори Суботица 20.09.2017. године. Састанку су присуствовали представници привредних друштава из Републике Српске, представници Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бања Луке и директор представништва Републике Српске у Србији.

Делегацију Републике Српске предводио је министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, а циљ састанка био је да се привредници Републике Србије и Републике Српске упознају и успоставе сарадњу. Предсједник Регионалне привредне коморе Суботица Слободан Војиновић рекао је да му је част што и ове године може да угости, како је истакао, пријатеље из Републике Српске. Са делегацијом Републике Српске, било је  и неколико представника предузећа из Бања Луке, Теслића и Прњавора, како би представили привредне потенцијале Републике Српске, те успоставили и проширили сарадњу са привредницима из овог региона.

Србија у Републику Српску највиже извози пољопривредно-прехрамбене производе, док увози електричну енергију, стари папир и друге прерађивачке производе. Након пленарне сједнице и билатералних разговора привредника, делегација Републике Српске обишла је фабрику "Север" у Суботици.