Састанак са привредницима општине Нови Град

08.12.2017


Подручна привредна комора Бања Лука у сарадњи са управом општине Нови Град, одржала је састанак са привредницима  01.12.2017. године, коме је присуствовало више од 30 представника пословне заједнице. Теме састанка су биле иницијативе које је привредна комора доставила путем Програма мјера пословне заједнице за програм економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. година, статус граничног прелаза Нови Град  - Двор и предности укључивања општине у процес БФЦ цертификације – добијања статуса повољног пословног окружења.

Привредна комора је, од 2013. године укључена у активности везане за враћање статуса II категорије за гранични прелаз Нови Град – Двор који би омогућио промет роба, што је од великог значаја за привреднике ове и сусједних општина у Републици Српској, Федерацији БиХ и Сисачко-мословачкој жупанији у Републици Хрватској. Ова иницијатива има подршку привредних комора поменутих регија, а о активностима које су у задње вријеме предузете у вези рјешавања овог питања присутне је информисао Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Представници подручне привредне коморе Бања Лука обратили су се присутнима са темама: покренуте иницијативе пословне заједнице представио је Александар Љубоја, о статистичким подацима као резултатима пословања привреде општине Нови Град говорила је Татјана Вујиновић и о предностима увођења БФЦ цертификата у општину Нови Град говорила је Дијана Ђаковић. Привредници су посебно нагласили проблеме у вези недостатка квалификоване радне снаге, као и потребних стучних знања које обезбјеђује постојећи образовни систем. По мишљењу привредника општине Нови Град неопходно је извршити   реформу законског оквира у вези доприноса, радити на сузбијању сиве економије и повећати број иницијатива које ће бити укључене у програм економских реформи.

Састанак су организовали Одјељење за привреду и пољопривреду општине Нови Град и канцеларија привредне коморе  у Приједору.