Одржана прва конференција женског предузетништва у Републици Српској

19.12.2017


Дуго жељена и добро припремљена Прва конференција о женском предузетништву у Републици Српској  одржана је 15. децембра 2017. године као плод сарадње више институција које у својим плановима имају зацртан пут развоја женског предузетништва и програме подршке.

Савјет за женско предузетништво Подручне привредне коморе Бања Лука, у партнерству са релевантним  институцијама а прије свих  са Министарством  индустрије енергетике и рударства, које је и раније било подршка развоју женског предузетништва кроз процесе едукације,  и другима (ПКРС, ГИЗ, РАРС, ГЕНДЕР ЦЕНТАР ВЛАДЕ РС и  ЕБРД)  допринио је успјеху Прве конференције женског предузетништва у Републици Српској,  захваљујући, прије свега,  вољи и упорности својих чланица, предузетница и њихових добрих  веза са женама и удружењима из земље и окружења.

Вече уочи Конференције, на дружењу и упознавању учесника Конференције, одржана је занимљива модна ревија модела Сана Линеа из Костајнице гдје су моделе носиле чланице Савјета, као израз подршке нашој предузетници и предсједници Савјета, Босиљки Дејановић.

Прва конференција женског предузетништва  је, послије уводног обраћања, започела  првим панелом “Правни оквир и институционална подршка женском предузетништву  у Републици Српској  и региону”  послије којег је уследио и други под називом  “Искуства жена предузетница у РС и региону”. Након тога одржани су билатерални разговори на којима је учешће пријавило више од 170 учесника из Републике Српске, Федерације БиХ и земаља региона, Србије, Словеније, Црне Горе и Хрватске.

Ова Конференција, која је са правом могла да носи и назив међународна, била је прилика да чујемо учеснице из Словеније, Србије, Црне Горе, Хрватске и Федерације БиХ које су нам пренијеле своја искуства  али и да видимо шта смо то ми урадили на пољу женског предузетништва у Републици Српској.

Могло би се рећи да је све започело 2010. године када је основан Савјет за женско предузетништво у Подручној привредној комори Бања Лука, као прво тијело ове врсте у коморском систему Републике Српске, чији је основни циљ развој женског предузетништва.

У Савјет су биране најуспјешније предузетнице које су својим знањем и успјесима примјери другима како се може доћи до жељеног циља. Већ сљедеће године, направили смо анализу женског предузетништва  гдје смо дошли до података ко су наше предузетнице, у којим областима дјелују, које су им потребе, шта им недостаје и гдје и од кога очекују помоћ. То су само неки од података до којих смо дошли. Сваке године у Привредној комори организујемо едукације за предузетнице, округле столове на теме из ове области, заједно идемо на конференције које су посвећене женском предузетништву те  сајмове и пословне сусрете чији су учесници жене предузетнице а сада смо заједно организовале ову Прву конференцију.

То је само дио активности које Савјет проводи у Комори за своје чланице. У међувремену су основани Савјети у свим Подручним коморама  и у Привредној комори Републике Српске те се надамо да ћемо  у будућности пружити и више.

На Конференцији је потписано неколико споразума о сарадњи, како између удружења предузетница тако и између различитих институција.

Наш Савјет за женско предузетништво потписао је споразум о сарадњи са Регионалним савјетом за женско предузетништво Привредне коморе из Марибора, који ће сигурни смо, бити добра основа за бољу сарадњу у будућности.

Овакве конференције изузетно су важне као облик промоције женског предузетрништва, учења из добрих пракси, те повезивања и умрежавања ради остваривања заједничких циљева. 

Фотографије са Конференције можете погледати ОВДЈЕ