Генерални конзул Републике Србије разговарао са привредницима приједорске регије

07.06.2017


Генерални конзулат Републике Србије у Бања Луци и Подручна привредна комора Бања Лука – канцеларија у Приједору, организовали су састанак са привредницима 1.06.2017. године у Пословном центру Приједор. Састанку је присуствовао и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић као и представници Агенције за економски развоју града Приједора ПРЕДА ПД.

Присутнима су путем презентација представљени подаци о спољнотрговинској размјени Републике Српске и Републике Србије као и привредни потенцијали града Приједора са нагласком на постојећим инвестицијама и актуелним подацима о пословању привреде града Приједора. Након обраћања генералног конзула Републике Србије, Владимира Николића,  услиједила је дискусија и отворен разговор са привредницима на теме:

  • Наступ на тржишту Србије
  • Инвестиције Србија/Република Српска – БиХ
  • Удруживање предузећа из Републике Српске и Србије ради наступа на трећа тржишта.

Састанку су присуствовали привредници из дрвопреађивачке индустрије (Гроссист д.о.о. Приједор; Агрофлора д.о.о. Козарска Дубица; Мастерwоод д.о.о. Приједор; Гаврановић д.о.о. Приједор; Прозори Поткозарје Приједор; Столарија Вујичић Приједор), металске (Боснамонтажа а.д. Приједор)  и прехрамбене индустрије (Приједорчанка а.д. Приједор).

Привредна друштва која послују са партнерима из Србије, искористила су овај састанак да делегирају питања која указују на постојање одређених проблема: непризнавање лиценци из Републике Српскеод стране институција Републике Србије; процедуре преласка границе за габаритне машине (дизалице) које привредна друштва из Републике Српске користе као средство за рад приликом обављања послова на територији Републике Србије као и проблем са задржавањем робе на граничним прелазима (превоз воћа које усљед задржавања брзо калира).

Предузећа из дрвне индустрије су представила своје производне програме и капацитете и изразиле заинтересованост да се укључе у заједнички пројекат који би понудио сарадњу предузећа из Републике Српске и Србије у производњи дрвених кућа за трећа тржишта (Италија, Русија, Бјелорусија, Казахстан, Косово и Метохија и др).

Након састанка, генерални конзул Владимир Николић и конзул Радослав Илић посјетили су привредно друштво Гроссист д.о.о. Приједор.