Одржана сједница Одбора пекарске индустрије ППК Бања Лука

12.01.2018


Недостатак радника и утврђивање метода институционалне сарадње у борби против нелојалне конкуренције, биле су теме  сједнице Одбора пекарске индустрије Подручне привредне коморе Бања Лука,која је одржана  11.јанура 2018. године. 
На састанку, којем су присуствовали и главни републички тржишни инспектор, Борка Суртов и главни инспектор за храну Републике Српске, Пејо Ђурашиновић, представници пекара, као највећи проблем, истакли су рад на црно и неиздавање фискалних рачуна у појединим пекарама.
Због тога, како захтијевају пекари, потребне су строже инспекцијске контроле, како би се смањила сива економија, јер они који не плаћају обавезе и крше законе представљају нелојалну конкуренцију пекарима који испуњавају све законом предвиђене обавезе.
У борби против сиве економије, пекари су понудили помоћ инспекцијским органима, а договорено је и да представници пекара израде нормативе и смјернице о условима које је потребно испунити у производном процесу, како би се на квалитетан начин обезбиједила примјена важећих прописа, али и стандарда у овој индустрији.