Амбасада Пољске се придружује активностима јачања привредне сарадње Пољске и Српске

24.11.2017


Подручна привредна комора Бања Лука је 22. новембра 2017. године угостила Њ.Е. амбасадора Пољске, г. Андржеја Кравчика, те се по ко зна који пут увјерила да је Пољска један од најперспективнијих спољнотрговинских партнера подручја Бањалуке и Босне и Херцеговине.

У разговору Њ.Е. амбасадора и предсједника Коморе, Горана Рачића обе стране су се осврнуле на активности унапређења привредне сарадње Пољске и нашег подручја. Подручна комора је итекако имала шта да представи. Активности Коморе на пољу проналажења прилика за спољнотрговинску размјену и привлачење инвестиција из Пољске су у последње двије године интензивне и већ су дале прве конкретне резултате. Амбасадор је поздравио избор области у Пољској које је Бањалучка комора одредила као циљне, Подласко и Војводство Лублина. Такође је оцијенио као врло квалитетне контакте који су направљени са великим пољским компанијама као што су Полмот, Пронар, Млековита и друге не мање значајне. Сваки од пројеката сарадње наших и пољских привредника који је настао посредством Коморе, је појединачно размотрен. Амбасада Пољске ће у оквиру својих надлежности пружити сву могућу подршку наведеним пројектима али и онима који су тек у плану. Напоменуто је да Привредна комора у своје активности укључује и локалне органе управе те културне и спортске организације чиме привредно повезивање добија и шире резултате.

У наредних мјесец дана, у организације Подручне привредне коморе Бања Лука и Балканско-пољске привредне коморе биће уприличено и свечано потписивање споразума о сарадњи Требиња и Лублина. Такође, сви административни предуслови су испуњени за потписивање споразума о сарадњи између Подласке области у Пољској и Републике Српске. Наредни корак Коморе Бања Лука је организација форума привреде подручја Бања Лука у Бјалистоку.

Њ.Е. Амбасадор се на крају састанка захвалио и изразио своју личну подршку те обећао подршку и учешће Амбасаде Пољске у свим наредним догађајима у организацији наше Коморе који се тичу сарадње Пољске и БиХ.